Preloader
Preloader

Ruinele Manastirii Chiajna

Am hotarat astazi sa vizitam ruinele Manastirii Chiajna, un loc plin de legende si mituri, aflat in apropiere de cartierul Giulesti-Sarbi, in Bucuresti.

Am fi preferat sa mergem in explorare noaptea, asa cum ne sta in obicei, insa locul este pazit iar accesul nu mai este permis decat in timpul zilei.

Pe masura ce ne apropiem vedem conturul bisericii, singura ruina care a mai ramas din manastirea construita in 1780. La constructia acesteia au lucrat aceiasi mesteri care au inaltat si conacul Vacarestilor de langa Targoviste. Dimensiunile bisericii sunt mari pentru acea vreme, 43m lungime, 18m inaltime si ziduri care ajung la 2m grosime.

Urma sa fie unul dintre cele mai importante lacasuri de cult romanesti din acea perioada insa nu s-a intamplat asa. Turcii au atacat manastirea cu putin timp inainte de sfintire, crezand ca acolo ar fi fost o cetate. In urma atacului a urmat un puternic incendiu in care a ars in totalitate si arhiva si scriptele bisericii.

In 1793 a fost parasita odata cu declansarea epidemiei de ciuma. Legendele spun ca insusi Mitropolitul Cosma al Tarii Romanesti ar fi murit lovit de boala in aceasta manastire. Clopotul bisericii a fost dat jos de frica sa nu fie reperata mai usor si atacata de otomani si apoi a fost aruncat in apele revarsate ale Dambovitei. Se spune ca in noptile cu luna plina se aud bataile clopotului.

Ruinele bisericii au ramas neatinse pana in 1977 cand in urma cutremurului de pamant turla s-a prabusit.

Cei din zona povestesc despre umbre care se vad cateodata noaptea miscandu-se pe zidurile bisericii, desi inauntru nu se afla nimeni. Tot aici s-au petrecut mai multe crime, una dintre ele in primavara lui 1967 cand a fost descoperit la cativa metri de ruine cadavrul unui tanar imbracat in uniforma scolara. In buzunarele lui nu s-a gasit decat un bilet de tren clasa a II-a emis de statia CFR Titu iar moartea fusese violenta, cel mai probabil tanarul fusese lovit cu capul de peretii bisericii.

Alt caz celebru a fost cel al triplului asasinat din apropiere, petrecut in 2006 cand un elvetian si-a omorat fosta iubita, pe mama si pe fostul sot al acesteia.

In prezent ruinele au fost trecute in custodia Bissericii Ortodoxe si se intentioneaza restaurarea ei.

Related posts

4 thoughts on “Ruinele Manastirii Chiajna

 1. Alex
  02/04/2012 at 12:57 am - Reply

  Ca o completare, se pare ca si calea ferata din apropiere este o cauza a degradarii ruinelor. Intrebarea este cand se va incepe consolidarea efectiva, pe unele site-uri am vazut ca se discuta faptul ca deja in cladirile construite langa biserica s-au mutat cativa calugari.

 2. o piatra
  05/04/2012 at 12:50 pm - Reply

  scuze- ai incurcat doua cifre- ciuma la care te referi, din vremea lui Mihai Sutu, cind minastirea fu abandonata- a avut loc in 1793- poate faci tu corectura, scuze, merci, pup!

 3. o piatra
  05/04/2012 at 12:52 pm - Reply

  f frumoase poze!

 4. Alex
  05/04/2012 at 1:06 pm - Reply

  Am corectat, multumesc frumos ca mi-ai atras atentia 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ADRESÄ‚

București

TELEFON

0785-877-346

EMAIL US
blackhelmetsrc@gmail.com
Copyright © 2019 BlackHelmets. All Rights Reserved.
To top